2010. január 18., hétfő

Lékúra

Lékúra
Manapság a lékúra óriási divat, a címlapokon hírességek kortyolgatják a gyümölcsleveket. Ez persze egyúttal több millió dolláros üzlet, aminek - mint minden másnak várhatóan hamar leáldozik a napja, hasonlóan a többi orülethez.
Ennek a divatnak az a lényege, hogy mivel a fozés elpusztítja a gyümölcsökben és zöldségekben levo vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket, okosabb nyersen fogyasztani oket. Nem is kell nagy adagokban inni, elég, ha üdíto és egészséges itallá turmixoljuk oket össze. A gyümölcslevek elosegítik az emésztést, és meggyorsítják az enzimek felszívódásának folyamatát. Noha a gyümölcs levek természetes gyümölcssavakat tartalmaznak, megemésztve lúgos kémhatást eredményeznek, helyreállítva a szervezet sav-bázis egyensúlyát a zsíros ételek után.
Méregtelenítés szempontjából a lékúra valójában alig különbözik a gyümölcs- vagy zöldségnapoktól; a különbség annyi, hogy az elobbi esetben sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk el egy nap során. A kétféle kúra jótékony hatásai nagyjából megegyeznek. Némely természetgyógyász ugyan azt tartja, hogy a lékúra hasznosabb, mint a teljes böjt, amikor csak vizet és citromlevet veszünk magunkhoz, mivel a lúgosító gyümölcs- és zöldséglevek meggyorsítják a tisztulás és regenerálódás folyamatát. Már maga az a tény, hogy ilyenkor iszunk és nem eszünk, is pihenteti az emésztorendszert, hiszen nem kell szilárd táplálékot megrágnunk, megemésztenünk és felszívnunk, úgyhogy a kúra tisztító hatása szinte azon nyomban érezheto.
A lékúra hódolói általában hetente egy napot szánnak lékúrára, amely hasonló elvek szerint muködik, mint a gyümölcs- vagy zöldségnapok. Akad aki tovább él leveken - akár egy hétig is. Ez azonban csak természetgyógyász felügyelete mellett javallott. Eszerint összesen 8 dl vízzel higított levet vehetnek csak magukhoz egy nap folyamán, de közben nagyon sok vizet kell meginniuk.
Legjobban ajánlott a sárgarépából, zellerbol és petrezselyemzöldbol mixelt keverék. Tulajdonképpen minden, amiben van sárgarépa, az feldobó hatású, azonkívül édes és frissíto is. Hasonló a hatása a paradicsomból és zöldpaprikából készített mixnek is. A levek akkor a leghasznosabbak, ha legkevesebb 24 órán belül fogyasztjuk oket elkészítésüktol számítva.
Milyen leveket igyunk?
• Ne mixeljünk össze gyümölcsöt zöldséggel. A szabály alól kivétel a sárgarépa és az alma: ezek mindennel mixelhetok.
• Nagy tisztító hatású gyümölcs az alma, a szolo, a grépfrút, a citrom, a mangó, a sárgadinnye, a narancs, a papaya, a körte és az eper.
• Eroteljesen tisztító zöldségfélék a cékla, a sárgarépa, a zeller, az uborka, a spenót és a vizitorma. (Ha valaki bármit is tud az utóbbiról - hogy mi is az, ne kíméljen > írja meg nekem!)
• Mixeljünk össze negyed piros paprikát, negyed zöldpaprikát és egy jókora uborka egyharmadát.
• Mixeljünk össze 60 g vörös káposztát és másfél almát.
• Mixeljünk össze 2 kisebb céklát, 4 sárgarépát, 4 zellergyökeret, fél uborkát, 10 dkg spenótot, (egy csomag vizitormát > még mindig nem tudom mi az - így zárójelesen emlegetem csak) és 120 ml vizet. Kortyolgassuk el a levet a nap folyamán.
• Mixeljünk össze céklát és sárgarépát, így A-, B-, C-, D-vitaminban, niacinban, béta-karotinban és káliumban gazdag levet kapunk.
• Mixeljünk össze zellert, salátát és spenótot, így A- és C-vitaminban, magnéziumban, vasban, káliumban és nátriumban gazdag levet kapunk.
• Egészséges zöldségléhez juthatunk, ha két csésze sárgarépalevet összeturmixolunk bármely, a piacon kapható összevágott zöldséggel (amilyen a saláta, kelkáposzta, káposzta, spenót vagy petrezselyem).