2010. január 18., hétfő

Villámgyors joghurtdiéta

A reggeli mindennap két dl natúrjoghurt és egy vékony szelet rozskenyér, amelyre ízlés szerint pakolhatunk pulykamellsonkát vagy sovány sajtot, uborka- és paradicsomkarikákat. (kb. 200 kcal)

1. nap

Ebéd: Joghurtos, málnás tojás

2 tojást szétválasztunk. A fehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. A tojásmasszát teflonserpenyõben zsiradék nélkül megsütjük. 2 dl natúrjoghurthoz 15 dkg málnát keverünk, citrommal, édesítõvel ízesítjük, és az omlettre halmozzuk. (318 kcal)
Vacsora: Almás pulykasaláta

Felkockázunk 8 dkg pulykasonkát. Meghámozunk és felszeletelünk egy almát. A sonkát és az almát a salátalavelekre tesszük, és leöntjük egy dl friss zöldfûszerekkel ízesített joghurttal. Egy vékony szelet rozskenyeret fogyasszunk hozzá. (284 kcal)

2. nap

Ebéd: Rozmaringos burgonya

20 dkg krumplit héjában megfõzzünk, meghámozzuk, félbevágjuk. 1 teáskanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal fûszerezzük. 2 dl joghurtot pritaminpürével ízesítünk, majd belekeverünk 1-1 kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és lila hagymát. A zöldséges joghurtot a burgonyára öntjük. (307 kcal)
Vacsora: Zöldséges hal

15 dkg tengeri halfilét megsózunk, borsozunk, nagy alufólialapra fektetjük. Ráhalmozunk 12-12 dkg reszelt sárgarépát és karalábét. Beborítjuk egy fél felkarikázott poréhagymával. 0,5 dl joghurtot kikeverünk sóval, borssal, friss zöldfûszerekkel, és a halra öntjük. A fóliát lezárjuk, és forró sütõben 15 percig sütjük. (316 kcal)

3. nap

Ebéd: Joghurtos krémleves

Egy teáskanál olajon üvegesre párolunk egy fej kockára vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkinit, egy szál sárgarépát és egy piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel, és megfõzzük. 0,5 dl natúrjoghurtot zúzott fokhagymával és 1 teáskanál reszelt parmezánnal kikeverünk, és ezzel díszítjük a levest. (312 kcal)
Vacsora: Gyümölcskehely

Egy banánt felkarikázunk, hozzáadunk 25 dkg konzervananászt. 2 dl joghurtot édesítõszerrel és pár csepp citromlével kikeverünk, és a gyümölcsökre öntjük. (300 kcal)

4. nap

Ebéd: Joghurtos újburgonya-saláta

25 dkg újburgonyát puhára fõzünk. 2 újhagymát és 4 piros retket megtisztítunk, a burgonyával együtt tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk. 2 dl joghurtot a fölaprított zöldfûszerekkel (1 csokor petrezselyem, 1 csokor bazsalikom) összekeverjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldségekkel összekeverjük. Paradicsomkarikákkal díszítjük. (330 kcal)
Vacsora: Mákos csemege

20 dkg almát vékony cikkekre vágunk. Rá 6 dkg mazsolát, 10 dkg darabokra tördelt pászkát teszünk, hozzáadunk 2-3 pohár joghurtot, 3 evõkanál mézet, majd lazán összekeverjük. Tálkákba szedjük, és tálalás elõtt mákot szórunk rá. (350 kcal)