2010. január 21., csütörtök

Almadiéta

Reggelik:
– 1 deci tejbe tegyünk 3 kanál müzlit és egy reszelt almát. (220 kcal)
– 1 szelet rozskenyér, 2 evőkanál túró, fél alma. (210 kcal)

Tízórai:
– Fél alma vagy egy pohár joghurt.

A diéta idején naponta legalább másfél liter szénsavmentes ásványvízet vagy zöld teát igyunk meg. A kávét lehetőleg mellőzzük.

1. nap:
Ebéd: Almaomlett
Egy almát kimagozva szeleteljen fel. Öntse le citromlével, szórja meg gyömbérrel, adja hozzá, két tojáshoz, majd süsse meg. (340 kcal)
Vacsora: Almás sült
Egy almát és két őszibarackot vágjon apróra, adjon hozzá citromlét, két teáskanál cukrot, 3 evőkanál vizet. Főzze puhára, ízesítse sóval, borssal, ecettel. Tegyen hozzá 60 deka sült húst. (350 kcal)

2. nap:
Ebéd: Szezámos tészta
Két teáskanál olajon pirítsunk meg 15 deka apróra vágott répát és almát, majd vízben pároljuk puhára. Ízlés szerint fűszerezzük. Főzzünk ki 5 deka csigatésztát, és a zöldségeket öntsük rá. Szórjuk meg pirított szezámmaggal.
Vacsora: Sajtos saláta
Vegyünk egy almát, távolítsuk el a magházát, karikázzuk fel. Egy tálra tegyünk fejes salátát, szeleteljünk rá mozzarella sajtot. Az almát öntözzük meg citromlével, tegyük a sajt tetejére. Egy szelet vajas rozskenyérrel fogyasszuk. (345 kcal)

3. nap:
Ebéd: Currys csirke almasalátával
Egy apróra vágott almát, egy paprikát, kevés vágott petrezselymet öntsünk le három kanál majonézes tormából, tejfölből és citromból készült szósszal. 12 deka filézett csirkemellre szórjunk egy kis curryt, majd kevés olajjal teflonedényben süssük meg. Almasalátával fogyasszuk. (350 kcal)
Vacsora: Cseh almaleves
350 ml vízbe tegyünk egy evőkanál cukrot, és forraljuk fel. Egy teáskanál zselatint keverjünk össze kevés hideg vízzel, majd öntsük a cukorsziruphoz. Forraljuk tovább. Egy meghámozott almát citromlével turmixoljunk, majd keverjük a sziruphoz. Ezután tegyünk bele egy tojássárgát és két evőkanál zsírszegény tejszínt. (350 kcal)

4. nap

Ebéd: Füstölt hal, almával és hagymával
Egy felszeletelt almát és hagymát tegyünk rá salátalevélre, öntsük le citromlével és egy kis olajjal. 12 deka füstölt filézett halat tegyünk a tálra, ízesítsük borssal, kaporral és reszelt tormával.
Vacsora: Rizs-alma saláta
Egy paradicsomot, 1 kisebb zellergumót és egy almát szeleteljünk fel. Keverjünk össze két teáskanál olajat, egy evőkanál vizet, kevés citromlét, borsot, és öntsük a zöldségekre. Főzzünk meg 3 deka főtt rizst, és keverjük hozzá. (350 kcal)

5. nap
Ebéd: Almás-zöldséges gombóc
Egy apróra vágott hagymát kevés olajon pirítsunk meg, adjunk hozzá egy kis zellert és egy zöldségleveskockát. 10 percig pároljuk. Egy kockára vágott almát és kevés citromlevet keverjünk hozzá, majd pároljuk tovább. Ha kész, a zöldségeket tegyük egy tálra, a megmaradt léhez keverjünk egy kanál mustárt, fűszerezzük kedvünk szerint. Majd öntsük a felmelegített zöldségre. Zsemlegombóccal tálaljuk. (340 kcal)
Vacsora: Sonka almasalátával
Egy almát vágjunk vékony szeletekre. Reszeljünk hozzá 15 deka karfiolt. Keverjünk hozzá egy evőkanál túrót, sovány tejet, egy citrom levét és kevés sót. Sovány sonkával és egy szelet rozs- vagy teljes kiörlésű kenyérrel fogyasszuk. (350 kcal)

Villámgyors fogyás almával, tojással
Egy nagy eseményre készül, és nem fér bele kedvenc ruhájába? Ha van még egy-két napja a „jelenésig”, leadhat egy-két kilót. Hogyan? Amikor megéhezik, egyen egy almát vagy egy főtt tojást. De egy nap semmiképpen se többet, mint 5 almát és 3 tojást. Ügyeljen arra, hogy sokat igyon, naponta minimum 8 pohár ásványvizet vagy zöld teát. Ezt a radikális fogyókúrát ne alkalmazza két napnál tovább, és legfeljebb havonta egyszer éljen vele.

2010. január 18., hétfő

Villámgyors joghurtdiéta

A reggeli mindennap két dl natúrjoghurt és egy vékony szelet rozskenyér, amelyre ízlés szerint pakolhatunk pulykamellsonkát vagy sovány sajtot, uborka- és paradicsomkarikákat. (kb. 200 kcal)

1. nap

Ebéd: Joghurtos, málnás tojás

2 tojást szétválasztunk. A fehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. A tojásmasszát teflonserpenyõben zsiradék nélkül megsütjük. 2 dl natúrjoghurthoz 15 dkg málnát keverünk, citrommal, édesítõvel ízesítjük, és az omlettre halmozzuk. (318 kcal)
Vacsora: Almás pulykasaláta

Felkockázunk 8 dkg pulykasonkát. Meghámozunk és felszeletelünk egy almát. A sonkát és az almát a salátalavelekre tesszük, és leöntjük egy dl friss zöldfûszerekkel ízesített joghurttal. Egy vékony szelet rozskenyeret fogyasszunk hozzá. (284 kcal)

2. nap

Ebéd: Rozmaringos burgonya

20 dkg krumplit héjában megfõzzünk, meghámozzuk, félbevágjuk. 1 teáskanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal fûszerezzük. 2 dl joghurtot pritaminpürével ízesítünk, majd belekeverünk 1-1 kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és lila hagymát. A zöldséges joghurtot a burgonyára öntjük. (307 kcal)
Vacsora: Zöldséges hal

15 dkg tengeri halfilét megsózunk, borsozunk, nagy alufólialapra fektetjük. Ráhalmozunk 12-12 dkg reszelt sárgarépát és karalábét. Beborítjuk egy fél felkarikázott poréhagymával. 0,5 dl joghurtot kikeverünk sóval, borssal, friss zöldfûszerekkel, és a halra öntjük. A fóliát lezárjuk, és forró sütõben 15 percig sütjük. (316 kcal)

3. nap

Ebéd: Joghurtos krémleves

Egy teáskanál olajon üvegesre párolunk egy fej kockára vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkinit, egy szál sárgarépát és egy piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel, és megfõzzük. 0,5 dl natúrjoghurtot zúzott fokhagymával és 1 teáskanál reszelt parmezánnal kikeverünk, és ezzel díszítjük a levest. (312 kcal)
Vacsora: Gyümölcskehely

Egy banánt felkarikázunk, hozzáadunk 25 dkg konzervananászt. 2 dl joghurtot édesítõszerrel és pár csepp citromlével kikeverünk, és a gyümölcsökre öntjük. (300 kcal)

4. nap

Ebéd: Joghurtos újburgonya-saláta

25 dkg újburgonyát puhára fõzünk. 2 újhagymát és 4 piros retket megtisztítunk, a burgonyával együtt tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk. 2 dl joghurtot a fölaprított zöldfûszerekkel (1 csokor petrezselyem, 1 csokor bazsalikom) összekeverjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldségekkel összekeverjük. Paradicsomkarikákkal díszítjük. (330 kcal)
Vacsora: Mákos csemege

20 dkg almát vékony cikkekre vágunk. Rá 6 dkg mazsolát, 10 dkg darabokra tördelt pászkát teszünk, hozzáadunk 2-3 pohár joghurtot, 3 evõkanál mézet, majd lazán összekeverjük. Tálkákba szedjük, és tálalás elõtt mákot szórunk rá. (350 kcal)

160 szénhidrát diéta

Mozaik étrend (160 g CHO)
Reggeli 30 g
Tízórai 15 g
Ebéd 50 g
Uzsonna 15 g
Vacsora 40 g
Utóvacsora 10 g
Összesen: 160 g

Reggeli: 30 g CH

Tea édesítőszerrel
Gépsonka 2 dkg
Light margarin 1 dkg
Félbarna kenyér 6 dkg
Hónapos retek 5 dkg

Tea édesítőszerrel
Óvári sajt 2 dkg
Light marg. 1 dkg
Kifli 1 db
Póréhagyma 5 dkg

Tea édesítőszerrel
Bakonyi Barna k. 6 dkg
Medve light sajt 1 db
Paradicsom 5 dkg

Tea édesítőszerrel
Félbarna k. 6 dkg
Körözött 3 dkg
Pritamin paprika ¼ db

Tea édesítőszerrel
Félbarna kenyér 6 dkg
Tolnai sovány sajt 2 dkg
Light marg. 1 dkg
Paradicsom 1 db

Tea édesítőszerrel
Pirítós (félbarna k.) 6 dkg
Light marg. 1 dkg
Főtt tojás 1 db
Zöldpaprika 1 db

Tea édesítőszerrel
Félbarna k. 6 dkg
Zalai felvágott 2 dkg
Delma light 1 dkg
Uborka 1 db

Limonádé édesítőszerrel
Félbarna k. 6 dkg
Túró 3 dkg
Flóra marg. 1 dkg
Retek 5 dkg

Tízórai 15 g CH

1 közepes alma 15 dkg
1 kisebb kivi 5 dkg

Hamlet (korpás) 1 db (7 g CH)
1 kisebb alma 10 dkg (7 g CH)
Ásványvíz

Korpovit 4 db
Mandarin 5 dkg
Ásványvíz

1 kisebb narancs 10 dkg
Hamlet (korpás) 1 db
Ásványvíz

Kefír 1,5 dl
Korpovit keksz 1 db
Ásványvíz

Meggy 10 dkg
Abonett (korp.) 1 db
Ásványvíz

Tejeskávé
Tej 1 dl
Korpovit keksz 2db

Hamlet(korpás) 3 db
Ásványvíz

Ebéd: 50 g CH

Csontleves zöldséggel 1 adag
Zöldbabfőz. 1 adag
Rántott sertés szelet 1 adag
Ásványvíz

Finomfőzelék 1 adag
Vagdalt pogácsa 1 adag
Ásványvíz

Paradicsomleves
Pari püré 4 dkg
Liszt 1 dkg
Zeller 5 g
Tvh 5 g
Száraztészta 1 dkg
Rakott zöldbab
Zöldbab 30 dkg
Joghurt 0,5 dl
Csirkemell 6 dkg
Tvh 1 dkg
Zabkorpa 5 g
Ásványvíz

Karalábéleves
Karalábé 8 dkg
Liszt 1 dkg
Tejföl 0,3 dl
Száraztészta 1 dkg
Natúr csirkemell
Csirkemell 8 dkg
Liszt 5 g
Párolt zöld-köret
Sárgarépa 8 dkg
Zöldbab 8 dkg
Zöldborsó 5 dkg
Alma 10 dkg

Daragaluska leves
Tojás 1/3 db
Búzadara 1,5 dkg
Vaj 5 g
Só,
Petrezselyemzöld
Fokhagymás sült csirkemell 10 dkg
Petrezselymes burgonya
Burgonya 20 dkg
Olaj 5 g
Petrezselyemzöld

Ásványvíz

Erőleves
Levestészta 1 dkg
Grillezett sertésszelet
Sertéscomb 8 dkg
Vegyes köret
Rizs 3 dkg
Zöldborsó 10 dkg
Sárgarépa 7 dkg
Ásványvíz

Darakrémleves
Búzadara 2 dkg
Kelkáp.főz.
Kelkáp. 20 dkg
Burgonya 10 dkg
Liszt 1 dkg
Párolt natúr szelet
Sertés karaj 8 dkg

Zöldségleves
Sárgarépa 3 dkg
Petrezselyem 1 dkg
Karfiol 1 dkg
Zöldborsó 1 dkg

Csirkepörkölt
Csirkemell 6 dkg
Galuska
Finomliszt 3 dkg
Graham liszt 3 dkg
Fejes saláta 1 adag

Uzsonna: 15 g CH

Korpovit keksz 2db
Szilva 5 dkg
Ásványvíz

Joghurt 1,5 dl
Búzakorpa 1,5 dkg
Ásványvíz

Őszibarack 10 dkg
Joghurt 1,5 dl
Ásványvíz


Joghurt 1,5 dl
Korpovit keksz 3db
Ásványvíz

Alma 15 dkg
Abonett 1 db
Ásványvíz

Tej 2dl
Abonett 1 db

Befőtt (édesítőszerrel)
Körte 3 dkg
Alma 4 dkg
Szilva 3 dkg
Korpovit keksz 1db

Gyümölcssaláta (édesítőszerrel)
Alma 10 dkg
Meggy 5 dkg
Búzacsíra 1 dkg

Vacsora: 40 g CH

Csirkemell sonka 2 dkg
Light margarin 1 dkg
Graham kenyér 7 dkg
Paradicsom 5 dkg
Ásványvíz

Rakott kelkáposzta 1 adag
Ásványvíz

Melegszendvics
Félbarna kenyér 8 dkg
Kefír ¼ dl
Párizsi 3 dkg
Paradicsom 2 dkg
Óvári sajt 1 dkg
Ásványvíz

Bakonyi barna k. 8 dkg
Medve light 1 db
Zöldpaprika 1 db
Ásványvíz

Tej 2 dl
Barna kenyér 6 dkg
Delma light 1 dkg
Köményes sajt 3 dkg
Uborka 6 dkg

Rakott zöldbab: zöldbab 25 dkg, barnarizs 3 dkg, tejföl 1/3 dl
Ásványvíz

Rozsos kenyér 8 dkg
Virsli 1 db
Uborka 5 dkg
+ mustár

Félbarna k. 8 dkg
Pulykamell sonka 2 dkg
Vajkrém 1 dkg
Zöldpaprika 1 db

Utóvacsora: 10 g CH


Alma 15 dkg

2 kisebb mandarin 10 dkg

Korpovit keksz 4 db
Ásványvíz

Meggy 10 dkg

Kefír 1,5 dl

Hamlet (korpás) 2 db
Ásványvíz

Korpovitkeksz 2 db
Limonádé édesítőszerrel

Lékúra

Lékúra
Manapság a lékúra óriási divat, a címlapokon hírességek kortyolgatják a gyümölcsleveket. Ez persze egyúttal több millió dolláros üzlet, aminek - mint minden másnak várhatóan hamar leáldozik a napja, hasonlóan a többi orülethez.
Ennek a divatnak az a lényege, hogy mivel a fozés elpusztítja a gyümölcsökben és zöldségekben levo vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket, okosabb nyersen fogyasztani oket. Nem is kell nagy adagokban inni, elég, ha üdíto és egészséges itallá turmixoljuk oket össze. A gyümölcslevek elosegítik az emésztést, és meggyorsítják az enzimek felszívódásának folyamatát. Noha a gyümölcs levek természetes gyümölcssavakat tartalmaznak, megemésztve lúgos kémhatást eredményeznek, helyreállítva a szervezet sav-bázis egyensúlyát a zsíros ételek után.
Méregtelenítés szempontjából a lékúra valójában alig különbözik a gyümölcs- vagy zöldségnapoktól; a különbség annyi, hogy az elobbi esetben sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk el egy nap során. A kétféle kúra jótékony hatásai nagyjából megegyeznek. Némely természetgyógyász ugyan azt tartja, hogy a lékúra hasznosabb, mint a teljes böjt, amikor csak vizet és citromlevet veszünk magunkhoz, mivel a lúgosító gyümölcs- és zöldséglevek meggyorsítják a tisztulás és regenerálódás folyamatát. Már maga az a tény, hogy ilyenkor iszunk és nem eszünk, is pihenteti az emésztorendszert, hiszen nem kell szilárd táplálékot megrágnunk, megemésztenünk és felszívnunk, úgyhogy a kúra tisztító hatása szinte azon nyomban érezheto.
A lékúra hódolói általában hetente egy napot szánnak lékúrára, amely hasonló elvek szerint muködik, mint a gyümölcs- vagy zöldségnapok. Akad aki tovább él leveken - akár egy hétig is. Ez azonban csak természetgyógyász felügyelete mellett javallott. Eszerint összesen 8 dl vízzel higított levet vehetnek csak magukhoz egy nap folyamán, de közben nagyon sok vizet kell meginniuk.
Legjobban ajánlott a sárgarépából, zellerbol és petrezselyemzöldbol mixelt keverék. Tulajdonképpen minden, amiben van sárgarépa, az feldobó hatású, azonkívül édes és frissíto is. Hasonló a hatása a paradicsomból és zöldpaprikából készített mixnek is. A levek akkor a leghasznosabbak, ha legkevesebb 24 órán belül fogyasztjuk oket elkészítésüktol számítva.
Milyen leveket igyunk?
• Ne mixeljünk össze gyümölcsöt zöldséggel. A szabály alól kivétel a sárgarépa és az alma: ezek mindennel mixelhetok.
• Nagy tisztító hatású gyümölcs az alma, a szolo, a grépfrút, a citrom, a mangó, a sárgadinnye, a narancs, a papaya, a körte és az eper.
• Eroteljesen tisztító zöldségfélék a cékla, a sárgarépa, a zeller, az uborka, a spenót és a vizitorma. (Ha valaki bármit is tud az utóbbiról - hogy mi is az, ne kíméljen > írja meg nekem!)
• Mixeljünk össze negyed piros paprikát, negyed zöldpaprikát és egy jókora uborka egyharmadát.
• Mixeljünk össze 60 g vörös káposztát és másfél almát.
• Mixeljünk össze 2 kisebb céklát, 4 sárgarépát, 4 zellergyökeret, fél uborkát, 10 dkg spenótot, (egy csomag vizitormát > még mindig nem tudom mi az - így zárójelesen emlegetem csak) és 120 ml vizet. Kortyolgassuk el a levet a nap folyamán.
• Mixeljünk össze céklát és sárgarépát, így A-, B-, C-, D-vitaminban, niacinban, béta-karotinban és káliumban gazdag levet kapunk.
• Mixeljünk össze zellert, salátát és spenótot, így A- és C-vitaminban, magnéziumban, vasban, káliumban és nátriumban gazdag levet kapunk.
• Egészséges zöldségléhez juthatunk, ha két csésze sárgarépalevet összeturmixolunk bármely, a piacon kapható összevágott zöldséggel (amilyen a saláta, kelkáposzta, káposzta, spenót vagy petrezselyem).

Szőlő és rizsdiéta

Kevesen tudják, hogy a szőlő nem csak finom, de remek gyógyszer is. Eltávolítja a salakanyagokat a szervezetből és megszépíti a bőrt. Magnézium-, foszfor és cukortartalma révén energiát kölcsönöz.
A szervezetükbe jutó vitamin erősíti az immunrendszert, a szőlőmag, pedig jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, tisztítja a májat.
A szőlő rizzsel kombinálva - az egyik legideálisabb diéta.

Reggeli
1 szelet korpás kenyér vagy zsemle, kevés félzsíros vajjal. Ehhez ízlés szerint 2 evőkanál sovány túró vagy 2 dkg sovány sajt 5 szőlőszemmel.

Tízórai
2 dl szőlőlé (cukrozatlan!)

Uzsonna
2 dl tej, 1 szelet Abonett, 5 dkg szőlő

Italok
2 csésze kávé vagy orosz tea. Tetszés szerinti mennyiségű gyógytea és másfél liter nátriumszegény ásványvíz.

A rizsre vonatkozó mennyiségi adatok mindig a száraz (nyers) súlyra vonatkoznak.


1. nap

Ebéd: Currys hal rizzsel és szőlővel

10 dkg tetszés szerinti halfilét kevés sós vízben megpárolunk. A halat félrerakjuk. A levét 1 tojás sárgájával, 2 evőkanál tejszínnel, 1-2 kávéskanál curryporral simára keverjük. Kis lángon állandó keverés mellett besűrítjük. A halra öntjük, és 3 dkg főtt rizzsel, 10 dkg felmelegített szőlővel tálaljuk.

Vacsora: Sajtos szőlő- és sárgarépa-saláta

20 dkg friss, ropogós sárgarépát felszeletelünk, 15 dkg szőlővel és 10 dkg kockára vágott juhsajttal gazdagítjuk. Salátalével meglocsoljuk, és zsázsával díszítjük.

2. nap

Ebéd: Tojásos omlett szőlővel

2 tojást habosra felverünk, fűszerezzük, majd teflonsütőben omlettet készítünk belőle, majd összecsavarjuk, csíkokra szeleteljük. 4 dkg puhára főzött rizzsel, 10 dkg félbevágott és felmelegített szőlővel tálaljuk.

Vacsora: Vegyes gyümölcssaláta párizsival

15 dkg szőlőhöz teszünk 1 db hámozatlan, gerezdekre vágott körtét,
1 db felszeletelt kivit és 15 dkg párizsit. Citrommal ízesítjük.


3. nap

Ebéd: Borjúszelet spenóttal és rizzsel

10 dkg szeletekre vágott borjúhúst (vagy más sovány húst) teflonsütőben kevés olajon megsütünk. 4 dkg puhára főzött rizzsel és 20 dkg dinsztelt spenóttal tálaljuk (1 evőkanál sovány tejföllel ízesíthetjük).

Vacsora: Saláta szőlővel és marhanyelvvel

Egy fej salátát elkeverünk salátalével és 15 dkg szőlővel. 10 dkg finoman felszeletelt, füstölt marhanyelvvel tálaljuk.

4. nap

Ebéd: Boros sonka szőlővel

10 dkg zsiradékszegélyétől megfosztott főtt sonkát vastagon felszeletelünk. 1 kis fej hagymát két kávéskanál olajon üvegesre dinsztelünk, negyed deciliter vörös- vagy fehérborral felöntjük, majd 10 dkg fehér szőlőt adunk hozzá. Kicsit összefőzzük, 1-2 kávéskanál hidegen kikevert burgonyaliszttel dúsítjuk, és a teflonsütőben felforrósított sonkával tálaljuk.

Vacsora: Tejberizs szőlővel

5 dkg rizst 10 dkg szőlővel 4 dl 1,5 százalékos zsírtartalmú tejben megfőzünk. Fahéjjal és szaharinnal édesítjük.

5. nap

Ebéd: Csirkecomb szőlővel töltött uborkával

Egy kisebb salátauborkát meghámozunk, végét levágjuk, 5 cm hosszúságú darabokra szeleteljük, magházát óvatosan kivájjuk. 15 dkg szőlővel dinszteljük. Az uborkadarabokat álló helyzetben a szőlővel megtöltjük. Grillezett csirkecombbal tálaljuk.

Vacsora: Zeller rizzsel és szőlővel

Egy nagy, kerek zellert szeletekre vágunk, kevés erőlevesben megpároljuk.
5 dkg főtt rizst 10 dkg felforrósított szőlővel összekeverünk, és a zellerrel tálaljuk. Salátát is fogyaszthatunk hozzá.

7 napos zsírégető diéta

Ez egy kórházi diéta, amit általában szívbetegeken alkalmaznak műtét előtt, gyors súlycsökkentés céljából.

ZsÍrégető alapleves

Hozzávalók:
  • 6 közepes vöröshagyma, 
  • 1-2 kis doboz paradicsompüré,
  • 1,5 kg apróra vágott káposzta, 
  • 2 zöldpaprika, 
  • 2-3 zellergyökér vagy 8 db zellerszár (1 zeller + sok szár + köménymag), 
  • 1 cs. levésízesítő por vagy kocka,
  • 1 sárgarépa, 
  • apróra vágott petrezselyem, 
  • bazsalikom (friss).

A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, egy nagy fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Adhatunk hozzá Bullion vagy Worhesteshire szószt is. 10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20-30 percig lassú tűzön puhára főzzük.

Annyit ehetünk belőle, amennyit akarunk. A leves nem visz kalóriát a szervezetbe. Minél többet eszünk belőle, annál többet fogyunk.
Bármikor ehetünk belőle, amikor éhesek vagyunk.

Figyelmeztetés:
Ha meghatározatlan ideig esszük, alultápláltságot okozhat, a 7 napos periódust be kell tartani. Néhány nap vagy hét szünet után újra lehet kezdeni.

Étrend

Ezt a 7 napos diétát olyan gyakran használhatjuk, amilyen gyakran csak akarjuk. Ez alatt a 7 nap alatt szervezetünk kitisztul a salakanyagoktól és nagyon jól érezzük magunkat. Mialatt a súlyunk csökken, a teherbírásunk és az energiánk növekszik. Mivel mindenkinek különböző az emésztőrendszere, mindenki másképp reagál a diétára. Ha néhány nap után szorulás vagy egyéb probléma jelentkezne, egy tányér magas rost tartalmú csontlevest kell enni.
Bár a kávé megengedett a diéta alatt, lehet, hogy a 3-4. nap után úgy érezzük, nincs szükségünk rá. Az alaplevesből bármennyi ehető, minél többet eszünk a levesből, annál többet fogyunk. A diéta folyamán alkohol fogyasztása tilos! Legalább 24 órának kell eltelnie a diéta befejezése és az alkohol fogyasztása között!

Fontos dolgok:
Határozottan nem szabad krumplit enni, kivéve, amikor ajánlott!
Nem szabad tojást enni, cukrot fogyasztani, rántott ételeket enni!
Nem szabad alkoholt és szénsavas italt fogyasztani!

1. nap
Csak alapleves és gyümölcs megengedett (kivéve a banánt).
A görögdinnyének és a sárgarépának a legkevesebb a kalóriaértéke.

2. nap
Csak alapleves és zöldség ehető (gyümölcs nem).
Friss vagy konzerv zöldség megengedett, kivéve a szárazbab, száraz borsó és
kukorica. A levesek a legjobbak (saláták, kel). Vacsorára 1 nagy sült krumpli vajjal a jutalom!

3. nap
Alapleves, gyümölcs, zöldségféle (krumpli tilos!).
Annyit lehet enni ezekből, amennyit kíván az ember.
Ha pontosan betartjuk a diétát és semmi mást nem eszünk, csak ami előírt, a
harmadik nap végére 2-3 kg-t lehet fogyni.

4. nap
Alapleves, banán és lehetőleg fölözött tej.
Annyi vizet lehet inni, amennyit akarunk ezen a napon + 3 banán.

5. nap
Alapleves, 20 dkg marhahús, 6 friss paradicsom vagy 1 nagydoboz
paradicsompüré, legalább 6-8 pohár víz.

6. nap
Alapleves, marhahús és zöldségféle (krumpli tilos!), 2-3 szelet hús, saláta és legalább egyszer a levesből is enni kell.

7. nap
Alapleves, főtt barna rizs, zöldség- és gyümölcslé, de cukortartalom nélküli. Bármennyit lehet a fentiekből, de a levesből is legalább egyszer, muszáj enni. A hetedik nap végére, ha nem csaltunk a diétával, 5-9 kg-t lehet fogyni.

Ha a súlycsökkenés több mint 8 kg, legalább 2 nap szünetet kell tartani, mielőtt újra kezdhetjük az első naptól a diétát!

Ideális diéta (PCOS-osok részére)

Zsírok: Akkor fogod összeállítani a helyes étrendet, ha megfelelő arányban viszed be a megfelelő típusú zsírokat és olajokat. Ha túlsúlyos vagy, akkor a napi kalória-bevitelednek maximum csak negyede lehet zsír, illetve a fajtáját illetően sem mindegy, mit választunk: a legideálisabb az olivaolaj és a halolaj. Továbbá növelni kell, amennyire csak lehet, az omega-3-zsírsav bevitelét is, amelyek a sejtek inzulinérzékenységét is növelik. Megtalálhatók a halban (lazac, tonhal, szardínia), halolajban, diófélékben, a lenolajban és őrölt lenmagban, az avokádóban.

Fehérje: Nagyon kell vigyázni a húsbevitellel. A legtöbb PCOS-os abból indul ki, hogy az anyagcsere-zavar miatt minimálisra kell szorítani a szénhidrát-fogyasztást, ezért, pl. az Atkins-diéta nyomvonalán haladva, nyugodtan lehet sok húst enni. Ez azonban nem igaz. Ha szárazföldi állat húsát esszük, az tele van telített zsírsavakkal, amelyről már tudjuk, hogy nem tesz jót a vérzsír-százaléknak. Ez hosszabb távon még akár a hormonháztartást is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Válaszd az olyan állatok húsát, amely kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint például a hal, a sovány csirke, és pulyka. Megengedett a nem zsíros sajt is. Hagyományos növény-alapú proteinek megtalálhatók a rizsben és a szójában.
Szénhidrát: A szénhidrát mennyisége, amennyit elfogyasztasz, már a betegségedből eredően is közvetlenül befolyásolja a hormonháztartásod működését. Az olyan étrend, amely sok szénhidrátot enged meg, fokozza az inzulintermelést, ez megnövekedett androgén-kibocsátást eredményez, és a PCOS tünetei súlyosbodnak. Valószínűleg hallottál már az alacsony glikémiás szénhidrátokról. A szénhidrát megtalálható a gabonában, mogyorófélékben, magvakban, de még a zöldségekben és gyümölcsökben is. Az alacsony glikémiás szénhidrát bevitelével csupán pici vércukor-szint emelkedést idézünk elo, így elkerülhető az inzulin-probléma súlyosbodása is. Fontos, hogy különbséget tegyél a komplex és a finomított szénhidrátok között. Például a rizskeksz finomítottat tartalmaz. Ezzel szemben a barnarizs komplex szénhidrát-tartalmú. Ennek a glikémiás indexe is alacsonyabb. Sokkal könnyebben el tudod érni a hormonháztartásod viszonylagosan kiegyensúlyozott működését akkor, ha kifejezetten csak komplex szénhidrátokat tartalmazó kajákat eszel. Ez általában a természetesebb ételekben található meg, nem a sokszorosan feldolgozottakban. Ilyenek például a friss gyümölcs, zöldség, a különféle magvak (dió és mogyoró) - ez utóbbiak ráadásul a megfelelő zsírokat is tartalmazzák.

Italok: A tanulmányok igazolták, hogy a zöldtea összetevői hatásosan csökkentik a PCOS-ban jellemzően emelkedett tesztoszteron-szintet.

Összességében, egy kísérlet során arra jutottak, hogy azok a PCOS-ban szenvedő, elhízott nők, akik hosszú időn keresztül alacsony zsírtartalmú és mérsékelt kalóriatartalmú diétát folytattak a fentiek figyelembevételével: csökkent az inzulinszint, nőtt az SHBG-szint, és ezzel párhuzamosan a tesztoszteron szint is csökkent. A sikeresen diétázó PCOS-os nők 40%-ánál kifejezett hormonháztartás-átrendeződést tapasztaltak és a külsődleges jegyek is enyhültek (aknés bőr, szőrösödés), a ciklusok rendszeresebbé váltak. Nem szabad elfelejteni, hogy egy bizonyos határ alá nem szabad a kalóriabevitelt szorítani, inkább az étrend összetételén van a lényeg. Ugyanis a drasztikus fogyókúra ugyancsak peteérés-zavarokat idézhet elő, így a helyzet nem sokat javul.