2015. május 28., csütörtök

Almaleves

Hozzávalók két személyre:
Elkészítés: A megmosott gyümölcsöt felszeleteljük, és a fűszerekkel együtt kb. 6 dl vízben feltesszük főni. Tejfölből és lisztből habarást készítünk, és ha a leves felforrt, behabarjuk. Melegen vagy hűtve, hidegen tálaljuk.

Egy-egy adag: 130 kcal (546 kJ), 16 g szénhidrát. 

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Gyümölcsleves

Alap-hozzávalók (gyümölcsleves-alap) 2 személyre:
  • 1 dl 12% zsírtartalmú tejföl,
  • 1 ek liszt,
  • pár szem szegfűszeg,
  • darabos fahéj,
  • ízlés szerint Polisweet édesítőszer.

Elkészítés: Bármilyen gyümölcsből készíthetjük vagy vegyes gyümölcsalapból, ekkor hozzá kell számítani a gyümölcs energia- és szénhidráttartalmát.

Egy-egy adag: 85 kcal (358 kJ), 5.5 g szénhidrát. 

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Töltött paradicsom

Hozzávalók két személyre:
  • 400 g paradicsom,
  • 50 g májkrém,
  • 2 főtt tojás,
  • apróra vágott petrezselyemzöld,
  • só.
Elkészítés: A paradicsomot félbevágjuk, kimagozzuk, megsózzuk. A májkrémből, az apróra vágott főtt tojásokból, a petrezselyemzöldből masszát készítünk, hozzáadjuk a kivájt paradicsomrészeket, és betömjük a paradicsomba. Lehűtve tálaljuk.

Egy-egy adag: 140 kcal (585 kJ), 2 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Uborkasaláta

Hozzávalók két személyre:
  • 300 g kígyóuborka,
  • 1 csomó újhagyma,
  • 2 tk borecet,
  • só,
  • fehér bors,
  • folyékony mesterséges édesítőszer.
Elkészítés: A jól megmosott uborkát héjával együtt vékony szeletekre gyaluljuk. A megtisztított hagymát zöldjével együtt karikára vágjuk. Összekeverjük az uborkával, sózzuk. Az ecetből, a vízből, a folyékony mesterséges édesítőszerrel salátalevet készítünk. Megborsozzuk, majd ráöntjük az uborkasalátára.

Elhanyagolható az energia- és szénhidráttartalom.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Zöldséges rizses hús

Hozzávalók két személyre:
  • 120 g darált sovány sertéshús,
  • 60 g rizs,
  • 1 csomag mexikói vegyes zöldség,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • őrölt bors,
  • 1 ek. olaj,
  • 1 ek. paradicsompüré.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a felhevített olajon megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, a paradicsompürét és a darált húst. Kevergetve átpirítjuk, és annyi vízzel felöntve, hogy éppen ellepje, fedő alatt pároljuk. Külön-külön puhára főzzük a rizst és a vegyes zöldséget, mindkettőt leszűrve és lecsepegtetve hozzákeverjük a kész pörkölthöz. Savanyúsággal fogyaszthatjuk, vagy esetleg reszelt sajttal meghintve tálalhatjuk.

Egy-egy adag: 290 kcal (1218 kJ), 31 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Karfiolleves

Hozzávalók két személyre:
  • 300 g karfiol,
  • 100 g sárgarépa,
  • 50 g fehérrépa,
  • petrezselyemzöld,
  • só.
Elkészítés: A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágjuk. A zöldségeket kb. 6 dl vízben főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd ízlés szerint sózzuk, és tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Egy-egy adag: 17 kcal (70 kJ) , 4 g szénhidrát.
Ha 1 dl joghurttal és 1 ek. Liszttel behabarjuk, akkor egy-egy adag: 64 kcal (268 kJ), 10 g szénhidrát.
Ha 20 g levestésztát főzünk bele habarás helyett, akkor egy-egy adag: 55 kcal (230kJ), 11 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

2015. május 18., hétfő

Sóskamártás

Hozzávalók két személyre:
  • 500 g friss sóska,
  • 10 g Hera margarin,
  • 2 ek. liszt,
  • 1 dl 12%-os tejföl,
  • 2 dl 1,5%-os tej,
  • só,
  • Sunipol folyékony édesítőszer.
Elkészítés: A megmosott, szárától megtisztított sóskát a margarinon zsemleszínűre pirított liszthez hozzáadjuk. Folytonos keverés mellett teljesen finomra fonnyasztjuk, kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedjük, összeforraljuk, kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedjük, összeforraljuk, és tálalás előtt hozzámelegítjük a tejfölt. Ízesítjük sóval és mesterséges édesítőszerrel.

Egy-egy adag: 168 kcal, 14 g ch
Forrás: Dr. Fövény József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve