2010. január 18., hétfő

Ideális diéta (PCOS-osok részére)

Zsírok: Akkor fogod összeállítani a helyes étrendet, ha megfelelő arányban viszed be a megfelelő típusú zsírokat és olajokat. Ha túlsúlyos vagy, akkor a napi kalória-bevitelednek maximum csak negyede lehet zsír, illetve a fajtáját illetően sem mindegy, mit választunk: a legideálisabb az olivaolaj és a halolaj. Továbbá növelni kell, amennyire csak lehet, az omega-3-zsírsav bevitelét is, amelyek a sejtek inzulinérzékenységét is növelik. Megtalálhatók a halban (lazac, tonhal, szardínia), halolajban, diófélékben, a lenolajban és őrölt lenmagban, az avokádóban.

Fehérje: Nagyon kell vigyázni a húsbevitellel. A legtöbb PCOS-os abból indul ki, hogy az anyagcsere-zavar miatt minimálisra kell szorítani a szénhidrát-fogyasztást, ezért, pl. az Atkins-diéta nyomvonalán haladva, nyugodtan lehet sok húst enni. Ez azonban nem igaz. Ha szárazföldi állat húsát esszük, az tele van telített zsírsavakkal, amelyről már tudjuk, hogy nem tesz jót a vérzsír-százaléknak. Ez hosszabb távon még akár a hormonháztartást is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Válaszd az olyan állatok húsát, amely kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint például a hal, a sovány csirke, és pulyka. Megengedett a nem zsíros sajt is. Hagyományos növény-alapú proteinek megtalálhatók a rizsben és a szójában.
Szénhidrát: A szénhidrát mennyisége, amennyit elfogyasztasz, már a betegségedből eredően is közvetlenül befolyásolja a hormonháztartásod működését. Az olyan étrend, amely sok szénhidrátot enged meg, fokozza az inzulintermelést, ez megnövekedett androgén-kibocsátást eredményez, és a PCOS tünetei súlyosbodnak. Valószínűleg hallottál már az alacsony glikémiás szénhidrátokról. A szénhidrát megtalálható a gabonában, mogyorófélékben, magvakban, de még a zöldségekben és gyümölcsökben is. Az alacsony glikémiás szénhidrát bevitelével csupán pici vércukor-szint emelkedést idézünk elo, így elkerülhető az inzulin-probléma súlyosbodása is. Fontos, hogy különbséget tegyél a komplex és a finomított szénhidrátok között. Például a rizskeksz finomítottat tartalmaz. Ezzel szemben a barnarizs komplex szénhidrát-tartalmú. Ennek a glikémiás indexe is alacsonyabb. Sokkal könnyebben el tudod érni a hormonháztartásod viszonylagosan kiegyensúlyozott működését akkor, ha kifejezetten csak komplex szénhidrátokat tartalmazó kajákat eszel. Ez általában a természetesebb ételekben található meg, nem a sokszorosan feldolgozottakban. Ilyenek például a friss gyümölcs, zöldség, a különféle magvak (dió és mogyoró) - ez utóbbiak ráadásul a megfelelő zsírokat is tartalmazzák.

Italok: A tanulmányok igazolták, hogy a zöldtea összetevői hatásosan csökkentik a PCOS-ban jellemzően emelkedett tesztoszteron-szintet.

Összességében, egy kísérlet során arra jutottak, hogy azok a PCOS-ban szenvedő, elhízott nők, akik hosszú időn keresztül alacsony zsírtartalmú és mérsékelt kalóriatartalmú diétát folytattak a fentiek figyelembevételével: csökkent az inzulinszint, nőtt az SHBG-szint, és ezzel párhuzamosan a tesztoszteron szint is csökkent. A sikeresen diétázó PCOS-os nők 40%-ánál kifejezett hormonháztartás-átrendeződést tapasztaltak és a külsődleges jegyek is enyhültek (aknés bőr, szőrösödés), a ciklusok rendszeresebbé váltak. Nem szabad elfelejteni, hogy egy bizonyos határ alá nem szabad a kalóriabevitelt szorítani, inkább az étrend összetételén van a lényeg. Ugyanis a drasztikus fogyókúra ugyancsak peteérés-zavarokat idézhet elő, így a helyzet nem sokat javul.