2015. augusztus 6., csütörtök

Párolt zöldségfélék

Hozzávalók két személyre:
  • 600 g zöldség,
  • 2 tk. olaj,
  • só.
Elkészítés: A felhevített olajon a megtisztított és megmosott zöldségféléket átfuttatjuk, kevés folyadék – víz, zöldséglé, csontlé – hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a felhasznált zöldségféle:
600 g sárgarépa, akkor:
Egy-egy adag: 150 kcal (630 kJ), 24 g szénhidrát.
600 g zöldborsó, akkor:
Egy-egy adag: 315 kcal (1323 kJ), 42 g szénhidrát.
400 g kukorica, akkor:
Egy-egy adag: 248 kcal (1041 kJ), 48 g szénhidrát.
A többi párolt zöldségféle szénhidráttartalmát nem kell beszámítani. Csak az olaj energiaértékét kell figyelembe venni.
Egy-egy adag: 45 kcal (189 kJ), 0 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József, Papp Rita - Cukorbetegek új diétáskönyve