2010. november 24., szerda

Párolt almás savanyúkáposzta

Hozzávalók:
  • savanyúkáposzta 250 g, 
  • alma 50 g, 
  • fehérbor 10 g,
  • olaj 4 ml, 
A recept minden szakaszban fogyasztható.
Felhevített olajra tesszük az alaposan kicsavart savanyú káposztát. Hozzáadjuk a bort, a tetszés szerint formára darabolt almát és csipetnyi sóval - lehetőleg fedő alatt - puhára pároljuk.
Forrás

Köményes pulykaszelet

Hozzávalók:
  • pulykamell 120 g,
  • olaj 5 ml, 
  • vöröshagyma 5 g, 
  • só, köménymag, 
  • feketebors
A recept minden szakaszban fogyasztható.
A pulykamellet felszeleteljük, és enyhén kiklopfoljuk. Sóval, borssal, őrölt köménnyel egyenletesen beszórjuk és kevés olajjal kikent tepsiben, sütőben készre sütjük. Készíthetjük teflonos serpenyőben nyílt lángon is.
Forrás

Sült zöldség ízelítő

Hozzávalók:
  • sárgarépa 50 g,
  • téli fejeskáposzta 40 g,
  • vöröshagyma 20 g, 
  • mirelit brokkoli 20 g,
  • mirelit petrezselyemgyökér 20 g, 
  • olívaolaj 5 g,
  • fűszerek, 
A recept a 2. és a 3. szakaszban fogyasztható.
A sárgarépát, a petrezselyem gyökeret karikára, a fejes káposztát és a vöröshagymát cikkekre vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. A felhevített olívaolajon külön-külön nagy tűzön lepirítjuk a zöldségeket, só nélkül! Csak ha mind elkészült, akkor összekeverésnél sózzuk és illatos fűszerekkel - kakukkfű, bazsalikom, rozmaring - bolondítjuk.
Forrás

Gomolyával rakott csirkehús (joghurttal, zabpehellyel)

Hozzávalók:
  • gomolyatúró 50 g, 
  • zabpehely 40 g, 
  • tej 100 ml,
  • joghurt 50 g, 
  • csirkecomb 80 g, 
  • só, 
  • fűszerek
A recept a 2. és a 3. szakaszban fogyasztható.
Munkaigényes étel!
A zabpelyhet forrásban levő tejben lassú tűzön kifőzzük. A filézett csirkecombot folpack fólia alatt húskalapáccsal kissé meglapogatjuk és tetszés szerint fűszerezve, sózva közepes hőfokú sütőben 70%-osra sütjük. Előkészítjük a rakotthoz a sütő tepsit és egy réteg főzött zabpehellyel kezdjük a rétegezést. Elterítjük rajta a gomolyát, majd következhet a csirkecomb és újra a zabpehely. Tetejét joghurttal borítjuk be és 140-150-fokos sütőben összesütjük.
Forrás

Omlett gombával

Hozzávalók:
  • csiperke 100 g, 
  • tej 1,5%-os 25 ml, 
  • olívaolaj 3 g, 
  • só, 
  • tojás 2 közepes darab (egyiknek csak a fehérjéét használjuk fel!)
A recept a 2. és a 3. szakaszban fogyasztható.
Az egész tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tejet, sót. Közben a szeletelt gombát olívaolajon megfuttatjuk, majd hirtelen ráöntjük a felvert tojásos keveréket. Tetszés szerinti keménységűre sütjük lehetőleg nagy lángon, gyorsan az omlettet.
Forrás

Párolt brokkoli

Hozzávalók:
  • mirelit brokkoli 250 g, 
  • olívaolaj 4 ml, 
  • só,
  • ételízesítő, 
  • szódabikarbóna
A recept minden szakaszban fogyasztható.
Forrásban levő sós vízbe szódabikarbónát szórunk (ettől marad meg a brokkoli szép zöld színe!) és a mirelit brokkolit egyszerre beleöntjük. Azonnal levesszük a tűzről, és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ekkor leszűrjük és pár csepp olíva olajjal meglocsoljuk.
Forrás

Citromos párolt tengeri halfilé

Hozzávalók:
  • tőkehal 150 g, 
  • citrom 25 g,
  • olívaolaj 4 g, 
  • só, 
  • őrölt fehérbors
A recept minden szakaszban fogyasztható.
A tengeri halfilét besózzuk, citrommal, olívaolajjal meglocsolgatjuk, és kevés borssal ízesítjük. 160 C-fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészülünk vele.
Forrás