2015. június 30., kedd

Lecsó rizzsel, virslivel

Hozzávalók két személyre:
  • 400 g zöldpaprika,
  • 200 g paradicsom,
  • 50 g rizs,
  • 2 tk olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 pár baromfivirsli,
  • só.
Elkészítés: A vöröshagymát karikára vágva az olajon megfonnyasztjuk. A paradicsomot, zöldpaprikát megtisztítjuk és a hagymához adjuk. Megszórjuk a rizzsel, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Közben a virslit is hozzáadhatjuk karikára szeletelve. Lefedve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.

Egy-egy adag: 183 kcal (768 kJ), 20 g szénhidrát.

Forrás: Fövényi József, Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Paradicsomos káposztafőzelék

Hozzávalók két személyre:
  • 500 g fejeskáposzta,
  • 1 ek. olaj,
  • 2 ek liszt,
  • 50 g paradicsompüré,
  • ½ fej vöröshagyma,
  • folyékony mesterséges édesítőszer,
  • só.
Elkészítés: A káposztát ujjnyi vastagra szeleteljük, és az apróra vágott hagymával sós vízben puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, ezt felengedjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a leszűrt káposztát, ha kell, főzőlevével még hígítjuk. 10 percig főzzük tovább, mesterséges édesítőszerrel ízesítjük, sózzuk.

Egy-egy adag: 107 kcal (448 kJ), 14 g szénhidrát.

Forrás: Fövényi József, Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Húsleves

Készíthető csirkeaprólékból, tyúkhúsból, sertéshúsból, marhahúsból.

Hozzávalók két személyre:
  • 100 g hús,
  • 100 g sárgarépa,
  • 50 g fehérrépa,
  • ½ ej vöröshagyma,
  • petrezselyemzöld,
  • só,
  • bors,
  • ½ fej karalábé,
  • ¼ zeller,
  • ½ zöldpaprika,
  • 2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A húst 8 dl vízben feltesszük főni, lassú tűzön főzzük, s a keletkező habot leszedjük. Ezután tesszük bele a megtisztított és megmosott zöldségeket és a fűszereket. Lassú tűzön főzzük tovább. Leszűrve üres húslevesként fogyasztható.

Egy-egy adag átlagosan 95 kcal (400 kJ), 4 g szénhidrát.
Ha 20 g levestésztát főzünk bele, akkor egy-egy adag: 145 kcal (610 kJ), 11 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József, Papp Rita - Cukorbetegek új diétáskönyve

2015. június 29., hétfő

125 g szénhidrátos, 1000 kcal (7 napos) étrend - 1

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita - Cukorbetegek új diétáskönyve

1. nap

Reggeli
70 g diétás búzakorpás kenyér pirítva - 140 kcal - 15 g ch
10 g delma light - 40 kcal - 0 g ch
tejeskávé 2 dl 1,5%-os tejből - 90 kcal - 10 g ch
Tízórai
150 g őszibarack - 60 kcal - 14 g ch
1 db Korpovit keksz - 20 kcal - 3 g ch
Ebéd
Maggi erőleves - 15 kcal - 0 g ch
1 tükörtojás - 70 kcal - 0 g ch
*sóskamártás - 123 kcal - 9 g ch
150 g főtt burgonya - 135 kcal - 30 g ch
Uzsonna
100 g körte - 50 kcal - 12 g ch
1 db Korpovit keksz - 20 kcal - 3 g ch
Vacsora
60 g félbarna kenyér - 156 kcal - 30 g ch
40 g baromfipárizsi - 84 kcal - 0 g ch

*tarka fejeskáposzta - 45 kcal - 0 ch
____________________________
Összesen: 1048 kcal - 125 g ch

2. nap

Reggeli
50 g Graham kenyér - 130 kcal - 25 g ch
1 db kockasajt - 80 kcal - 0 g ch
1 db zöldpaprika, tea - 0 kcal - 0 g ch
Tízórai
100 g ringló - 60 kcal - 14 g ch
Ebéd
*karfiolleves habarva - 65 kcal - 10 g ch
*zöldséges rizses hús - 290 kcal - 31 g ch
*uborkasaláta  - 0 kcal - 0 g ch
Uzsonna 
200 g görögdinnye - 60 kcal - 14 g ch
Vacsora
60 g Graham kenyér - 156 kcal - 30 g ch
*töltött paradicsom - 140 kcal - 2 g ch
______________________________
Összesen: 980 kcal - 126 g ch

3. nap

Reggeli 
2 dl író - 70 kcal - 8 g ch
4 db Ham-let -  140 kcal - 16 g ch
Tízórai
200 g narancs - 80 kcal - 16 g ch
Ebéd
*meggyleves - 135 kcal - 17 g ch
roston sült hal - 110 kcal - 0 g ch
főtt vegyes zöldség (100 g sárgarépa, 50 g zöldborsó, 50 g kukorica) - 150 kcal - 27 g ch
Uzsonna 
200 g alma - 60 kcal - 14 g ch
Vacsora
50 g barna kenyér - 130 kcal - 25 g ch
40 g húskenyér - 92 kcal - 0 ch
*kefíres fejes saláta - 77 kcal - 0 g ch
______________________________
Összesen: 1052 kcal - 125 g ch

4. nap

Reggeli
50 g rozskenyér - 130 kcal - 25 g ch
40 g zalahús - 80 kcal - 0 g ch
Tízórai
200 g egres - 70 kcal - 16 g ch
Ebéd
3 dl paradicsomlé (natúr) - 90 kcal - 18 g ch
*hideg sült pulykahús (80 g) - 181 kcal - 0 g ch
* zöldborsósaláta - 177 kcal - 21 g ch
Uzsonna
200 g eper - 70 kcal - 70 kcal - 14 g ch
Vacsora
60 g rozskenyér - 156 kcal - 30 g ch
40 g köményes sajt - 80 kcal - 0 ch
1 zöldpaprika, 1 db paradicsom - 0 kcal - 0 g ch
______________________________________
Összesen: 1034 kcal - 124 g ch

5. nap

Reggeli
70 g diétás búzakorpás kenyér - 140 kcal - 15 g ch
50 g félzsíros tehéntúró - 70 kcal - 0 g ch
2 dl garden gyümölcslé (vegyes) - 40 kcal - 10 g ch
Tízórai
5 db Korpovit keksz - 100 kcal - 15 g ch
Ebéd
*húsleves marhahúsból, tésztával, levesben főtt marhahús - 145 - 11 g ch
*paradicsomos káposztafőzelék - 110 kcal - 14 g ch
150 g sárgadinnye - 83 kcal - 15 g ch
Uzsonna
150 g sárgadinnye - 83 kcal - 15 g ch
Vacsora
* lecsó rizzsel, virslivel - 50 kcal - 11 g ch
__________________________________
Összesen: 994 kcal - 126 g ch

6. nap

Reggeli
70 g diétás búzakorpás kenyér - 140 kcal - 15 g ch
30 g Túra sajt - 57 kcal - 0 g ch
2 dl 1,5 %-os tej - 90 kcal - 10 g ch
Tízórai
100 g cseresznye - 60 kcal - 14 g ch
Ebéd
*gombaleves (habarás nélkül) - 62 kcal - 4 g ch
*zöldséges csirke - 313 kcal - 38 g ch
*fejes saláta - 0 kcal - 0 g ch
Uzsonna
200 g alma - 60 kcal - 14 g ch
Vacsora
*tavaszi vegyes saláta - 170 kcal - 15 g ch
3 dl Garden gyümölcslé (sárgabarack) - 60 kcal - 15 g ch
_____________________________________________
Összesen: 1012 kcal - 125 g ch

7. nap

Reggeli
50 g barna kenyér - 130 kcal - 25 g ch
1 dl lágytojás - 70 kcal - 0 g ch
1 csomó retek, tea - 0 kcal - 0 g ch
Tízórai 
3 dl 1,5 %-os tej - 135 kcal - 15 g ch
Ebéd
3 dl Garden gyümölcslé (körte) - 60 kcal - 15 g ch
*párolt sertésszelet - 145 kcal - 0 g ch
*párolt sárgarépa - 150 kcal - 24 g ch
Uzsonna
200 g grépfrút  - 70 kcal - 14 g ch
Vacsora
*olasz saláta - 295 kcal - 30 g ch
__________________________
Összesen: 1055 kcal - 123 g ch

Forrás: Dr. Fövényi József, Papp Rita - Cukorbetegek új diétáskönyve





Zöldborsósaláta

Hozzávalók két személyre:
  • 300 g zsenge zöldborsó,
  • 1 csomó újhagyma,
  • ½ fejes saláta,
  • ½ csomó petrezselyemzöld,
  • 2 ek borecet,
  • 2 ek víz,
  • 1 ek saláta olaj,
  • folyékony mesterséges édesítőszer,
  • só,
  • őrölt fekete bors.
Elkészítés: A zöldborsót lobogó sós vízben kb. 10 percig főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A megtisztított újhagyma világosabb és sötétebb zöld részét is vékony karikákra vágjuk, az alapanyagokat egy salátástálban összekeverjük. Az evetből, vízből, olajból, ízesítve a folyékony édesítőszerrel, sóval és őrölt borssal, öntetet készítünk, és ráöntjük a salátára.

Egy-egy adag: 177 Kcal (743 kJ), 21 g szénhidrát.

Forrás: Fövényi József, Papp Rita – Cukorbetegek új diétáskönyve

2015. május 28., csütörtök

Kefires fejes saláta

Hozzávalók két személyre:
  • 2 fej saláta,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • Polisweet folyékony mesterséges édesítőszer,
  • 1 ek. citromlé,
  • 2 tk. olaj,
  • 1 dl kefir,
  • 1 csomó metélőhagyma.
Elkészítés: A jól megmosott salátát szétszedjük kisebb darabokra. A salátástálban keverjük ki az öntetet. A pépesített fokhagymához adjuk hozzá a citrom levét, az olajat, a mustárt, a folyékony mesterséges édesítőszert, a kefirt, végül az apróra vágott zöld fűszernövényeket. Lazán keverjük hozzá az salátaleveleket.

Egy-egy adag: 77 kcal (320 kJ), 3 g szénhidrát

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Meggyleves

Hozzávalók 2 személyre:

Elkészítés: lásd az almalevesnél.

Egy-egy adag: 135 kcal (568 kcal), 16 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve