2015. május 28., csütörtök

Uborkasaláta

Hozzávalók két személyre:
  • 300 g kígyóuborka,
  • 1 csomó újhagyma,
  • 2 tk borecet,
  • só,
  • fehér bors,
  • folyékony mesterséges édesítőszer.
Elkészítés: A jól megmosott uborkát héjával együtt vékony szeletekre gyaluljuk. A megtisztított hagymát zöldjével együtt karikára vágjuk. Összekeverjük az uborkával, sózzuk. Az ecetből, a vízből, a folyékony mesterséges édesítőszerrel salátalevet készítünk. Megborsozzuk, majd ráöntjük az uborkasalátára.

Elhanyagolható az energia- és szénhidráttartalom.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Zöldséges rizses hús

Hozzávalók két személyre:
  • 120 g darált sovány sertéshús,
  • 60 g rizs,
  • 1 csomag mexikói vegyes zöldség,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • őrölt bors,
  • 1 ek. olaj,
  • 1 ek. paradicsompüré.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a felhevített olajon megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, a paradicsompürét és a darált húst. Kevergetve átpirítjuk, és annyi vízzel felöntve, hogy éppen ellepje, fedő alatt pároljuk. Külön-külön puhára főzzük a rizst és a vegyes zöldséget, mindkettőt leszűrve és lecsepegtetve hozzákeverjük a kész pörkölthöz. Savanyúsággal fogyaszthatjuk, vagy esetleg reszelt sajttal meghintve tálalhatjuk.

Egy-egy adag: 290 kcal (1218 kJ), 31 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

Karfiolleves

Hozzávalók két személyre:
  • 300 g karfiol,
  • 100 g sárgarépa,
  • 50 g fehérrépa,
  • petrezselyemzöld,
  • só.
Elkészítés: A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágjuk. A zöldségeket kb. 6 dl vízben főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd ízlés szerint sózzuk, és tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Egy-egy adag: 17 kcal (70 kJ) , 4 g szénhidrát.
Ha 1 dl joghurttal és 1 ek. Liszttel behabarjuk, akkor egy-egy adag: 64 kcal (268 kJ), 10 g szénhidrát.
Ha 20 g levestésztát főzünk bele habarás helyett, akkor egy-egy adag: 55 kcal (230kJ), 11 g szénhidrát.

Forrás: Dr. Fövényi József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve

2015. május 18., hétfő

Sóskamártás

Hozzávalók két személyre:
  • 500 g friss sóska,
  • 10 g Hera margarin,
  • 2 ek. liszt,
  • 1 dl 12%-os tejföl,
  • 2 dl 1,5%-os tej,
  • só,
  • Sunipol folyékony édesítőszer.
Elkészítés: A megmosott, szárától megtisztított sóskát a margarinon zsemleszínűre pirított liszthez hozzáadjuk. Folytonos keverés mellett teljesen finomra fonnyasztjuk, kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedjük, összeforraljuk, kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedjük, összeforraljuk, és tálalás előtt hozzámelegítjük a tejfölt. Ízesítjük sóval és mesterséges édesítőszerrel.

Egy-egy adag: 168 kcal, 14 g ch
Forrás: Dr. Fövény József - Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve


2010. november 24., szerda

Szárnyasnyárs

Hozzávalók:
  • pulykamell 120 g, 
  • vöröshagyma 25 g, 
  • olívaolaj 4 g, 
  • fokhagyma, 
  • só, 
  • balzsamecet, 
  • oregánó, 
  • feketebors,
  • fahéj
A recept minden szakaszban fogyasztható.
A pulykamellet nagy kockákra daraboljuk és az olívával, sóval, borssal, fokhagymával, fahéjjal, balzsamecettel és oregánóval készített pácba forgatjuk. Legalább 4-5 órát hagyjuk állni benne, majd vöröshagyma szeletekkel váltakozva nyárspálcára húzzuk a kockákat. Kb.160.-C-fokos sütőben kétszer-háromszor megforgatva készre sütjük.
Forrás

Grapefruitos zöldsaláta

Hozzávalók:
  • jégsaláta 120 g, 
  • joghurt 100 g, 
  • grapefruit 60 g, 
  • citrom 20 g, 
A recept minden szakaszban fogyasztható.
A hozzávaló jégsalátát kézzel apró darabokra tépkedjük. A grapefruitot megtisztítjuk, ügyelve arra, hogy a keserű fehér hártya ne maradjon rajta. Összekockázzuk, friss citromlével meglocsoljuk, és lazán összekeverjük a jégsalátával és a joghurttal. Tálalásig tartsuk hidegen.
Forrás

Karibi barna rizs

Hozzávalók:
  • barnarizs 40 g, 
  • fekete bab (konzerv) 30 g, 
  • paradicsompaprika 15 g, 
  • póréhagyma 15 g, 
  • olívaolaj 3 g, 
  • fokhagyma,
  • köménymag, 
  • petrezselyem zöld, 
  • babérlevél, 
A recept a 2. és a 3. szakaszban fogyasztható.
Ha nem konzerv babot használunk, áztassuk be előző este és másnap babérlevéllel, sóval, fokhagymával főzzük puhára. Az olíván megfuttatott póréhagymára dobjuk ezután babunkat és a kockázott, hámozott paradicsompaprikával összesütjük. Ha elkészült, összekeverjük a közben az előzőekben már elkészített barnarizzsel és megszórjuk petrezselyem zölddel.
Forrás